Wat is de relatie tussen Mindfulness en Meditatie? Ontdek het hier.
Ben je benieuwd wat mindfulness is, dan kan het verwarrend zijn om de termen mindfulness en meditatie door elkaar tegen te komen. Misschien vraag je je af wat het verschil is tussen meditatie en mindfulness?
In dít moment zijn
Mindfulness betekent aandachtig zijn. We noemen het ook weleens aanwezig zijn in dit moment. Bewust zijn, écht bewust zijn van wat er in dit moment gebeurt. Dat leer je als je mindfulness oefent. Er zijn veel vormen van meditatie. Sommigen hebben hun oorsprong in oosterse tradities. Zenmeditatie, mantra’s en trans-gerichte meditatie bijvoorbeeld. Ook de christelijke traditie, waar wij in het westen meer mee bekend zijn, heeft vormen van meditatie; bidden bijvoorbeeld, de rozenkrans en lectio devina. Een meditatievorm die in veel kloosters wordt beoefend.
Meditatie kun je op verschillende manieren beoefenen. Dat varieert van alleen zitten en waarnemen tot het beïnvloeden van je ademhaling of hartritme of het willen ontstijgen van het dagelijkse leven door het bereiken van trance. Sommige vormen zijn meer gericht op het werken met energie of op meditatie in beweging. Yoga werd oorspronkelijk ook wel gebruikt als voorbereiding op meditatie.
Patronen doorbreken met inzichtmeditatie
Mindfulness is een vorm van inzichtmeditatie. Dat betekent dat deze vorm je veel leert over je eigen innerlijke wereld en over de wijze waarop jij je verbindt met de wereld om je heen en tot de omstandigheden die je meemaakt in je leven. In meditatie oefen je om je gedachtestroom en opkomende emoties te laten voor wat ze zijn, door te spelen met het verleggen van je aandacht. Daarbij train je een compassievolle houding. Met de combinatie van deze vaardigheden, ontwikkel je een actieve accepterende houding ten opzichte van jezelf, anderen en de dingen die je meemaakt.
Dat maakt mindful zijn eenvoudig toepasbaar tijdens je dagelijkse activiteiten. Dat wat je in meditatie oefent kun je meteen toepassen gedurende de dag. In alle dingen die je doet. En je kunt er zelfs in dít moment patronen mee doorbreken.
Geestelijke hygiëne
Ken je de uitspraak: rust, reinheid en regelmaat? Elke dag de tandenpoetsen, douchen, regelmatig eten. We vinden het zó normaal dat we er vaak niet eens meer bij nadenken. We doen het gewoon: lichamelijke hygiëne, er goed uitzien, lekker ruiken. Diezelfde hygiëne kun je ook je geest gunnen. Dat voorkomt dat piekeren of grote of onverwachte emoties jouw leven van je overnemen. Elke dag een kwartier mediteren kan al opleveren dat je tot een half uur minder slaap nodig hebt.
Bij inschrijving word je uitgenodigd voor een kosteloos opstartgesprek.
Ben je ontspannen, dan is het eenvoudiger om je leven te leiden zoals jij dat wilt. Het wordt eenvoudiger om moeilijke omstandigheden het hoofd te bieden en eigen patronen te doorbreken die een fijn leven belemmeren. Dat komt omdat je tijdens het mediteren je hersens traint. De elektrische activiteit die emoties triggeren (het reptielenbrein) vermindert. Tegelijkertijd neemt in de hoger ontwikkelde hersenen de hersenactiviteit toe. Daardoor creëer je de mogelijkheid om ervoor te kiezen uit een piekergedachte of emotie te stappen. Je kunt met eenvoudige technieken zelfs leren om uit een paniekaanval te stappen. Onderzoeken wijzen uit dat dit in een hersenscan al te zien is als je 8 weken mindfulness beoefent.
Piekeren is zweverig zijn
Mindfulness is daardoor allesbehalve zweverig. Je leert juist met beide benen op de grond te staan. Wat is er nuchterder dan dat? Eigenlijk is piekeren heel zweverig. Je gedachten vliegen alle kanten op. Doordat je met mindfulness zo bewust leert zijn van je lichaamssignalen, ben je vanzelf met aandacht in dit moment. Je lichaam kan namelijk niet ergens anders zijn dan hier. Jij oefent in meditatie om hier te blijven, ook als je gedachten op reis willen naar andere plekken, spannende verhalen of gedachten die je onderuithalen. Met beide voeten op de grond sta je stevig, kan je zelfvertrouwen groeien en heeft stress minder vat op je. Zo gebruik je het denken alleen waar het voor bedoeld is: om problemen op te lossen.
Je hoeft niet hard te werken of je best te doen als je mindfulness beoefent. Geleide meditaties leiden je door de oefeningen heen. Je vindt alle oefeningen in de Mindfulness Plus Freeapp van Clooser2. Laat ons je helpen om mindfulness onder de knie te krijgen en in te passen in jóuw dagelijks leven. Na 8 weken heb je het ritme te pakken en ken je alle mindfulnessvaardigheden.